Chat
Sídlo K-system: 045 / 672 60 52
Žiar nad Hronom: +421 908 793 407
Banská Bystrica: +421 918 341 842
Bratislava: +421 918 341 854 +421 918 341 857 +421 918 530 141 +421 918 530 140
Levice:
Nitra: +421 918 341 862
Trenčín: +421 905 981071
Trnava:
poslať dopyt do e-shopu

Vďaka tieneniu si relax vo vašej pergole alebo zimnej záhrade užijete po celý rok

21.6.2019

Nevyhnutnou súčasťou každej zimnej záhrady alebo pergoly.


Keď sa do vašej zimnej záhrady oprie slnko, namiesto príjemného posedenia vás čaká neznesiteľná horúčava ako v saune. Zatienenie vás a vaše rastliny ochráni pred nepríjemne prehriatym interiérom.


Pergoly a zimné zahrady majú veľmi podobný tieniaci systém. Pri výbere tienenia sa držte týchto troch základných pravidel:

  1. Ideálne je vonkajšie tienenie. Zatieniť je možné aj z interiéru, no účinok vonkajšieho tienenia je niekoľkonásobne vyšší. Vonkajšie tienenie totiž odráža (reflexia) slnečné lúče smerom do exteriéru alebo ich pohlcuje (absorbcia). V závislosti od použitého materiálu slnečné lúče neprechádzajú vôbec alebo len čiastočne. Túto veličinu nazývame transmisia a certifikované materiály ju majú uvedenú pri každom druhu textílie. Takže, keď si budete užívať letné posedenie s rodinou, nebude vám neznesitelne horúco.
  2. V lete dopadajú slnečné lúče takmer kolmo na strechu. Je teda nesmierne dôležité zatieniť najmä strešnú časť. Bioklimatické pergoly majú v strešnej časti naklápateľné lamely, ktoré do seba vzájomne zapadajú – zabraňujú tak prechodu nielen slnečným lúčom, ale aj vode. Lacnejšie prevedenia pergol môžu mať improvizované strešné časti zo skla, textílií či jednoduchých lamiel, ktoré však nikdy nebudú čo sa týka tienenia a odolnosti voči vode 100%-né. V prípade, že máte doma drevenú pergolu, hliníkovú pergolu z odľahčenej konštrukcie bez prestrešenia alebo zimnú záhradu, je pre vás vhodným strešným zatienením markíza pre zimné záhrady. Najčastejšie sa inštaľuje nad strechu (rám), a to kvôli nevyhnutnosti odrážať slnečné lúče. Medzi sklom a textíliou zostáva medzera. Pomedzi prúdiaci vzduch chrání zimnú záhradu pred prehrievaním. Najmä v prípade zimných záhrad vyrobených na mieru nezabudnite naprojektovať kotvenie markízy pre zimnú záhradu do rámu konštrukcie. A potom si už slnko môže svietiť koľko chce.
  3. Zvislé plochy naopak najlepšie zatienia masívnejšie vonkajšie rolety či žalúzie, alebo subtilnejšie fasádne screenové clony. Nezabudnite, že použitý materiál pergoly či zimnej záhrady pracuje. Tepelná rozťažiteľnosť materiálov môže mať vplyv na funkčnosť navrhovaného vonkajšieho tienenia. V prípade dodávky pergoly s tienením z našej ponuky sa prípadným problémom tohto typu môžete úspešne vyhnúť.

K zatieneniu strešnej časti použite markízy

Markízy pre zimnú záhradu sú špeciálne rolety opatrené vodiacími lištami. Montujú sa priamo na strechu. Súčasťou štandardnej dodávky je motor a diaľkový ovládač. Stačí jediné stlačenie a za pár sekúnd už máte príjemný chládok. Za príplatok je možné si doobjednať slnečný senzor, ktorý postráži, aby sa miestnosť neprehrievala alebo veterný senzor, ktorý ochráni vašu markízu pred znehodnotením silným vetrom.

Markízy odporúčame nakupovať iba vyrobené na mieru. Výrobe na mieru predchádza totiž zameranie, kterého súčasťou je technický návrh riešenia kotvenia. V niektorých prípadoch je nevyhnutný aj statický posudok. Použitá špeciálna textília je veľmi pevná a odolná voči vonkajším poveternostným podmienkam a plesni. V závislosti od použitej  textílie niektoré môžu časom stratiť svoj sýty odtieň, no napriek tomu budú stále vyzerať super či sa už na markízu budete pozerať z okna, zo záhrady alebo z príjazdovej cesty.

Markízy pre zimnú záhradu, Bratislava

Pre bočné zatienenie vyberajte vonkajšie rolety, žalúzie alebo fasádne clony

Vonkajšie žalúzie alebo rolety priestor výborne zatienia, tepeľne izolujú a chránia proti hluku. Čaro vonkajších hliníkových roliet a žalúzií je v tom, že keď ich stiahnete, dostanete samostatný priestor s dostatkom súkromia.

Či sa už chystáte na súkromnú oslavu v kruhu najbližších alebo neformálne obchodné stretnutie, ste chránení proti nežiadúcim pohľadom z vonka. Na žalúziách oceníte to, že ich nemusíte vyťahovať celé. Jednoducho si naklopíte lamely ako treba a usmerníte si prístup slnečných lúčov. Rolety a žalúzie sa vyrábajú buď v manuálnej alebo elektronickej verzii. Podľa toho ich ovládate ručne kľukou alebo diaľkovým ovládaním, napríklad z obývačky.


Na zatienenie bočných presklenných plôch je tiež možné využiť fasádne screenové rolety, ktoré tienia a súčasne chránia pred prehrievaním. V závislosti od stupňa transmisie prechádza do interiéru množstvo slnečných lúčov. Vo všeobecnosti platí, že čím svetlejšia látka, tým nižší stupeň transmisie, teda vyšší tieniaci účinok. Výhodou screenových roliet je, že ich nemusíte počas dňa vyťahovať, aby ste svoj interiér ochránili pred prehrievaním. Pritom v interiéri budete mať dostatok svetla. Nevýhodou je, že v momente, keď vo vnútri zažnete svetlo, strácate čiastočne svoje súkromie.

Ak ste dodržali naše rady, teraz si už môžete v kľude sadnúť a užívať relax vo vašej pergole či zimnej záhrade.

Nahoru