Chat
Sídlo K-system: 045 / 672 60 52
Žiar nad Hronom: +421 908 793 407
Banská Bystrica: +421 918 341 842
Bratislava: +421 918 341 854 +421 918 341 857 +421 918 530 141 +421 918 530 140
Levice:
Nitra: +421 918 341 862
Trenčín: +421 905 981071
Trnava:
poslať dopyt do e-shopu

Tienenie okien zníži teplotu v izbe až o 4,5 °C

21.6.2019

Teplota v izbe sa šplhá k tridsiatke a vy túžite po jedinom – aby sa ochladilo. Počasiu zatiaľ rozkázať nevieme, ale pomocou tienenia môžete s horúcimi slnečnými lúčmi efektívne bojovať. Pozrite sa, aké typy tienenia existujú a koľko tepla zachytia.

Okenice

V boji s letnou horúčavou sa inšpirujme napríklad u stredomorských národov. V časoch pred vynálezom klimatizácie boli ich hlavnou zbraňou proti vysokým horúčavám okenice. V každej oblasti majú tradične inú farbu – v Taliansku často narazíte na zelené a v Grécku na modré.

Vďaka mechanickej zábrane slnko nesvieti priamo do izby a časť tepla sa o drevo okeníc zastaví.  V našich podmienkach sa okenice hodia predovšetkým na vidieku, nakoľko na takom bytovom dome by vyzerali prinajmenšom čudne.

Markízylátkové markízy Nitra

Na juhoeurópskych domoch tiež často uvidíte rôzne látkové markízy. Vďaka nim sa slnečné lúče nedostanú až do izieb.

Markíza na južnom okne zníži množstvo tepla prenikajúceho dovnútra až o 65 %. Ak ju máte na západnom okne, uchránite sa pred 77 % slnečného tepla. Vyplýva to z údajov zverejnených americkým Department for Energy.

Závesy

Ďalším osvedčeným prostriedkom sú závesy. Šikovnou vychytávkou sú obojstranné závesy. Smerom dovnútra ladia farbou k interiéru, smerom von je nepriesvitná blackoutová vrstva. Podľa Department for Energy takýmito závesmi znížite množstvo tepla prenikajúceho dovnútra najmenej o 33 %.

Závesy povešajte čo najbližšie ku oknu, aby nevznikol priestor na prúdenie teplého vzduchu.

Rolety

Niektorí ľudia dávajú prednosť roletám. Department for Energy bohužiaľ nehovorí, koľko tepla redukujú. Určitým vodítkom však môže byť štúdia odborníkov z Carletonskej Univerzity v Kanade. Tí skúmali vplyv zatienenia na teploty v rezidenčných budovách.

Zistili, že ak okna ničím nezatienia, teplota v miestnosti vystúpi na 32 stupňov. Ak sú však zatiahnuté vnútorné rolety, vo vnútri bude iba 29,5 stupňa. V prípade, že interiérové rolety nahradíme spustenými vonkajšími, teplota sa zníži na 27,5 stupňa.

Žalúziebambusové žalúzie Košice

Ďalším efektívnym variantom sú žalúzie. K prevencii prehriatia interiéru vám poslúžia tie vo svetlých farbách, ktoré najlepšie odrážajú slnečné lúče. Ak ich stiahnete a zaklopíte, podľa Department for Energy zredukujete množstvo prenikajúceho tepla o 45 %.

V priebehu dňa nechajte zatvorené okná, aby sa dovnútra nedostal horúci vzduch. Vetrajte iba skoro ráno a neskoro večer, keď už je vonka chladnejšie.

Vyriešte prehrievanie raz a na vždy

Záleží iba na vás, aký druh tienenia sa vám domov hodí najviac. Na základe našich skúseností odporúčame žalúzie. Pri ich inštalácii stačí navŕtať do okien alebo zasklievacej lišty (ak to jej tvar umožňuje) pár malých dier a na rozdiel od roliet môžete jednoducho regulovať svetlo v miestnosti.

Ak od žalúzií očakávate najmä prevenciu prehrievania, vyberte si exteriérové. Zachytia viac tepla ako interiérové žalúzie. Tam kde nie je možné upevniť exteriérové žalúzie, odporúčame pevné slnolamy.

Nahoru