Chat
Sídlo K-system: 045 / 672 60 52
Žiar nad Hronom: +421 908 793 407
Banská Bystrica: +421 918 341 842
Bratislava: +421 918 341 854 +421 918 341 857 +421 918 530 141 +421 918 530 140
Levice:
Nitra: +421 918 341 862
Trenčín: +421 905 981071
Trnava:
poslať dopyt do e-shopu

Kompletný sprievodca, ako sa starať o žalúzie

21.6.2019

Žalúzie príjemne tienia a ochladzujú interiér. Akonáhle ale dôjde na upratovanie, najradšej by ste ich dali dole, hodili do kúta a už nikdy viac nevideli. Našťastie existuje niekoľko spôsobov, ako sa s čistením žalúzií ľahko vysporiadať.

Žalúzie príjemne tienia a ochladzujú interiér. Akonáhle ale dôjde na upratovanie, najradšej by ste ich dali dole, hodili do kúta a už nikdy viac nevideli. Našťastie existuje niekoľko spôsobov, ako sa s čistením žalúzií ľahko vysporiadať.


Žalúzie nemusíte čistiť každý týždeň, stačí keď im venujete pozornosť 2x ročne. Pokiaľ máte žalúzie v kuchyni, kde sa smažením a pečením do vzduchu dostáva mastnota, umývajte ich každého štvrť roka. Na mastných žalúziách sa viac drží prach a čím dlhšie vrstvu na lamelách necháte, tím horšie to pôjde odstrániť.

Na sucho alebo na mokro?

Pokiaľ sú žalúzie zaprášené, stačí ich zotrieť na sucho pomocou handričky a spreja proti prachu. Sprej nestriekajte priamo na žalúzie, ale radšej na handričku, aby ste si zbytočne nezašpinili okno.

Ak sú lamely mastné alebo zašpinené od detí, vezmite na nich vodu s jarkou. Tú použite aj v prípade, že máte doma alergika. Niekedy sa stane, že ani jar s vodou na mastnotu nestačí – tak skúste chemické prípravky určené špeciálne pre žalúzie.

Triky na čistenie horizontálnych žalúzií

Horizontálne žalúzie najlepšie vyčistíte, pokiaľ každú lamelu zotriete handričkou. Ak sa vám do toho nechce, skúste nasledujúce tipy.

  1. Namiesto handričky použite starú ponožku alebo rukavicu. Čistenie pôjde rýchlejšie, stačí totiž to každú lamelu chytiť do dlane a prejsť do jej dĺžke
  2. Väčšinu prachu rýchlo odstránite tak, že žalúzie sklopíte a celú plochu zotriete handričkou. Zbytky prachu zostanú na miestach, kde sa lamely prekrývajú. Ten odstránite zotretím v opačnom smere – postupujte opatrne a jemne, aby ste lamely nevytrhli.
  3. Na pomoc si môžete zobrať aj vysávač. Aby ste žalúzie nepoškodili, nasaďte na hadicu malý nástavec pre čistenie čalúneného nábytku a znížte výkon na minimum.

Pokiaľ vás napadlo žalúzie sprchovať, na tento nápad zabudnite -  voda neodstráni usadenú špinu a silný prúd zo sprchy môže lamely zničiť.

Horizontálne žalúzie Košice

Ako na čistenie vertikálnych žalúzií

Aj na vertikálnych žalúziách sa usadzuje prach a baktérie. Ako ich vyčistiť?

  • V prípade plastových materiálov si vezmite rebrík a jednotlivé lamely utrite handričkou, vysajte vysávačom alebo očistite kefou na žalúzie.
  • Pokiaľ máte textilné vertikálne žalúzie, najlepšie sa prachu zbavíte vypratím. Zabudnite ale na práčku, žalúzie zveste a doprajte im kúpeľ vo vani s trochou jemného pracieho prášku. Veľmi jemne vyčistíte jednotlivé lamely, rozhodne ich nedrhnite a nežmýkajte. Po kúpeli osprchujte zbytky pracieho prášku a nechajte žalúzie nad vaňou alebo na záhrade uschnúť.

Taký istý postup ručného prania zvoľte, pokiaľ máte na oknách povešané plisé – látkové žalúzie.

vertikalné žalúzie Košice

Dážď vonkajšie žalúzie neočistí

Akokoľvek by sa mohlo zdať, že o očistu vonkajších žalúzií sa postará dážď, opak je pravdou – tak isto ako na oknách, tak aj na žalúziách dážď zanecháva špinu a viditeľné kvapky. Čistenie žalúzií vonku je podobné ako vo vnútri:

  1. Pokiaľ máte elektrické žalúzie, odpojte ich od siete
  2. Lamely a bočnice vyčistíte mäkkou kefou namočenou do vody so saponátom.
  3. Pomocou hadici osprchujte žalúzie čistou vodou.
  4. Žalúzie utrite handričkou do sucha, aby na nich neostali mapy.

Aj vonkajšie žalúzie umývajte aspoň 2x ročne. Po zime ich zbavte šedých nánosov špiny usadených zo vzduchu, po lete ich umyte od peľu.

Profesionáli poradia a pomôžu

Keď sa vám do čistenia žalúzií nechce, zavolajte si k upratovaniu upratovaciu firmu, ktorá sa o prácu postará. Profesionáli si poradia aj so silným znečistením pomocou vákuových prístrojov a vy za meter štvorcový zaplatíte od 0,39€.

Po ruke Vám tiež môže byť výrobca žalúzií. Obráťte sa na neho  pokiaľ si nie ste istý, ako správne žalúzie vyčistiť -  predídete tak zničeniu, ktoré by vás stálo peniaze navyše. Napríklad tradiční výrobca žalúzií K-system vám nielenže navrhne a namontuje žalúzie podľa vašich predstáv, ale tiež ochotne poradí, ako správne sa starať o váš typ žalúzií.

Nahoru